Investitorii precauţi şi cumpătaţi cu proprii bani au avut numai de câştigat în ultimii trei ani, spre deosebire de cei care au fost dispuşi să îşi rişte economiile în speranţa unor profituri ridicate şi care sunt acum pe pierdere.
Topul celor mai performante fonduri mutuale în ultimii trei ani este condus de fondurile de obligaţiuni care au adus investitorilor randamente de circa 40% în perioada cuprinsă între septembrie 2008 şi septembrie 2011. Fondurile de obligaţiuni se adresează investitorilor cu un profil de risc redus, investind în instrumente care aduc un venit fix, aşa cum sunt titlurile de stat, obligaţiunile şi depozitele bancare.
Fondul Certinvest Obligaţiuni, administrat de societatea Certinvest, este performerul ultimilor trei ani cu un randament de 40,7%, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Pe locul secund urmează fondul BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management, cu un randament de 37,7% în acelaşi interval. Ultimul loc pe podium este deţinut de BCR Monetar cu un randament de 37,4%.
La extrema opusă a clasamentului se situează fondurile de acţiuni care din cauza scăderilor mari înregistrate de burse, au adus investitorilor pierderi şi de 46%. Fondul de acţiuni Omninvest, administrat de societatea SIRA, are cea mai mare pierdere (-46,3%) în ultimii trei ani, urmat de fondul diversificat Omnitrust, administrat tot de SIRA, cu o pierdere de 38,2%. A treia cea mai mare pierdere din industrie a fost înregistrată de fondul diversificat Oportunităţi Naţionale, administrat de societatea Vanguard, cu un minus al unităţii de fond de 35%.
Fondurile de acţiuni se adresează investitorilor care sunt dispuşi să rişte pentru că pot obţine randamente ridicate atunci când bursa creşte sau pierderi consistente atunci când bursa scade.
Randamentele sau pierderile înregistrate de fonduri