Premierul grec, Giorgios Papandreou, a incheiat o intelegere cu Opozitia, intr-o incercare de a forma o coalitie de criza care sa aprobe un plan international de salvare a tarii, insa detaliile acestei intelegeri sunt in continuare neclare, cu toate ca UE preseaza Atena sa isi abordeze cu seriozitate problemele. Pana luni seara, elenii trebuie sa-si puna casa in ordine, daca vor sa primeasca banii de la UE.
Papandreou ar trebui sa demisioneze cand noul executiv de uniune nationala isi va prelua functia, iar inlocuitorul sau ar putea fi Luca Papademos, fost guvernator al Bancii Centrale elene, scrie Reuters.
Cum Grecia ramane fara bani de salarii si pensii in cateva saptamani, UE a avertizat partidele politice elene ca pana luni seara trebuie sa inceteze cearta si sa explice cum vor forma un guvern de unitate nationala, daca vor sa mai primeasca ajutorul de urgenta de 130 de miliarde de euro.
Pana acum, Papandreou si liderul conservatorilor, Antonis Samaras, au intocmit un plan minim pe care sa-l prezinte Bruxellesului, si pana luni seara trebuie sa stabileasca cine va fi viitorul premier. Presa elena miza, luni dimineata, pe Lucas Papademos, fost guvernator adjunct al Bancii Centrale Europene si fost guvernator al Bancii Centrale elene.
"Astazi a fost o zi istorica pentru Grecia", a triumfat Ilias Mossialos, purtatorul de cuvant al guvernului Papandreou, duminica seara, dupa ce partidele au ajuns la un acord preliminar, sub medierea presedintelui Karolos Papoulias. Ilias Mossialos a precizat ca, daca totul se desfasoara conform planului, noua coalitie va fi investita si va fi subiectul unui vot de incredere in decurs de o saptamana.
Noua coalitie trebuie, asadar, sa castige aprobarea parlamentara pentru pachetul de urgenta, inainte de a convoca alegeri anticipate. Atat partidul socialist al lui Papandreou, P