Prăjirea în ulei cu mălai şi prepararea lui sub formă pané pot fi cancerigene, iar folosirea margarinei la paste de peşte nu este indicată persoanelor cu probleme de greutate.
Peştele prăjit cu mujdei şi usturoi este bine să fie consumat ocazional din cauza compuşilor periculoşi pentru sănătate care apar o dată cu acest mod de preparare. Uleiul utilizat la prăjire trebuie să fie rezistent la temperaturi de peste 190 de grade C, aşa că folosiţi ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat. Dacă vreţi să preparaţi peştele cu mălai, ideea nu este chiar cea mai bună. „Utilizarea amidonoaselor la prăjire, precum mălaiul, determină apariţia unor substanţe neurotoxice şi cancerigene. De aceea, la prăjitul peştelui vor fi folosite tigăi antiaderente de foarte bună calitate. Trebuie să renunţaţi la pané-uri de mălai, făină sau pesmet", vă sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Cel mai bine este să porţionaţi peştele dezosat în bucăţi mici şi să folosiţi tigaia antiaderentă de tip wok, pentru a putea prăji mai repede şi în mai puţin ulei. „Prin prăjirea peştelui în făină, preparatul îşi dublează numărul de calorii", atrage atenţia Mencinicopschi.
Peştele prăjit nu este indicat persoanelor care suferă de boli ale sistemului gastrointestinal, hepato-biliare şi renale, gută, reumatism, boli de piele, astm, precum şi celor care au probleme de sănătate.
Peşte cu ou, combinaţie nerecomandată
Tot ocazional poate fi consumat şi filé-ul de peşte pané. În urma prăjirii, se generează substanţe toxice, iritante, cancerigene şi neurotoxice. Folosiţi tigaia de tip wok şi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau palmier nehidrogenat.
„Evitaţi pané-urile de făină, pesmet sau ou. De altfel, asocierea peştelui cu oul este o combinaţie nerecomandată", spune Mencinicopschi.
Scrumbia în pergam