Chiar dacă nu este o cifră rotundă, Google sărbătoreşte pe 07 noiembrie, 144 de ani de la naşterea Mariei Curie, celebra fiziciană-chimistă, cu un doodle special care o înfăţişează pe Marie Curie stând pe un scaun printre aparatele ei de laborator.
Maria Skłodowska-Curie, cunoscută şi ca Marie Curie, după numele său francez a fost o savantă de origine poloneză stabilită în Franţa, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost căsătorită cu fizicianul Pierre Curie, un alt laureat al Premiului Nobel.
Marie Curie s-a născut pe 7 noiembrie 1867, la Varşovia. Copilăria şi adolescenţa Mariei Curie au fost pline de tristeţe. Mama sa avea sa moara de tuberculozã în 1878, pe când fata avea putin peste 10 ani. La 25 iulie 1895, Marie Sklodowska se casatoreste cu Pierre Curie. Primul premiu Nobel l-a obținut împreună cu soțul ei, Pierre Curie și fizicianul Henri Becquerel.
Marie Curie a fost un formidabil fizician și chimist, o femeie extraordinară din toate punctele de vedere, având o lista impresionantă de “premiere”:
Spitalul Budimex, denumit astazi Marie Curie (Maria Sklodowska Curie), a fost oferit poporului roman ca un dar special din partea guvernului polonez dupa cutremurul din 1977. In 1984 isi deschide portile ca unul dintre cele mai mari spitale de copii din Romania. Cunoscut initial ca Spitalul Polonez si apoi ca Spitalul Budimex, acesta a reunit medici pediatri de renume de la diferite spitale din Bucuresti, care au transformat acest dar al poporului polonez intr-unul dintre cele mai bune cen