Guvernul ar trebui să scape de "băieţii deştepţi" din sistemul public şi privat care obţin profituri nemeritate, salariile şi pensiile vor fi majorate în 2012 dacă vor permite condiţiile, creşterea economică va fi anul viitor în jur de 2%, iar ţinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilită la 1,9 - 2,1% din PIB.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile prezentate luni la finalul misiunii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a avut loc în perioada 25 octombrie-7 noiembrie, privind cea de-a treia evaluare a Programului economic al României.
Multe dintre cifrele prezentate luni fuseseră deja făcute publice joi de preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea de la Cotroceni cu reprezentanţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale.
Creştere economică în jur de 2%
Astfel, şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat luni că estimează ca România să aibă anul viitor o creştere economică în jur de 2%. Ţinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilită la 1,9 - 2,1% din PIB, pentru a se plasa sub 3% din PIB potrivit standardelor ESA, a spus şeful misiunii CE în România.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, după o întâlnire cu delegaţia FMI, BM şi CE, că prognoza de creştere economică pentru anul viitor se plasează între 1,7% şi 2,7%. Şeful statului a mai spus că este de părere că în acest an creşterea economică va trece de 2%, rămânând însă de văzut datele care vor fi înregistrate în ultimul trimestru. În acest an, creşterea economică este proiectată să fie de 1,5%.
În ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor, Băsescu a declarat joi că deficitul bugetar va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash, ceea ce înseamnă 3% pe ESA, modalitatea de calcul agreată de Comisia Europeană.
Franks, despre "băieţii deştepţi" din sectorul public şi privat
Pe de alt