Operaţiile de micşorare a stomacului au fost înlocuite în unele ţări vest-europene cu o procedură cu mai puţine riscuri. Este vorba despre un dispozitiv care se implantează în stomac şi care „păcăleşte" creierul că suntem sătui.
Citeşte şi:
6 motive din cauza cărora nu slăbeşti
Cea mai nouă „armă" contra obezităţii, implantul gastric există deja în câteva spitale private din Europa şi costă 10.000 de lire sterline. Persoanele care au beneficiat de el până în acest moment au mâncat cu 45% mai puţin. Unul dintre participanţii la studiul clinic, din Germania, a reuşit să scadă în greutate de la aproape 160 de kilograme la numai 76 şi a început chiar să participe la triatlonuri. Cei care ar trebui să recurgă la acest implant sunt, în primul rând, obezii.
Are riscuri mult mai mici
Dispozitivul implantabil se numeşte Abiliti şi este produs de firma americană IntraPace. El are dimensiunea unui card de credit şi se introduce în stomac printr-o intervenţie laparoscopică. Aceasta implică riscuri mult mai reduse decât operaţiile complexe de reducere a stomacului, cum este bypassul gastric.
„Aceste proceduri sunt eficiente, dar sunt destul de drastice şi trebuie să intervenim asupra intestinului subţire. Abiliti este un simplu implant care poate fi inactivat dacă este necesar, prin urmare este mult mai puţin agresiv", explică medicul britanic James Byrne, care urmează să implanteze un astfel de dispozitiv la spitalul privat „Spire Southampton". Persoanele care doresc să recurgă la acest implant pot, de exemplu, să-l oprească în timpul meselor şi să-l activeze între acestea, pentru a preîntâmpina obiceiul de a ronţăi alimente hipercalorice.
Cum funcţionează
Când purtătorul implantului mănâncă, un senzor care detectează alimentele trimite un semnal către dispozitiv, iar acesta, la rândul lui, transmite impulsuri electrice de intensita