Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se va afla, săptămâna aceasta, la Braşov, la Şinca, unde se află zeci de hectare de pădure virgină, protejată de cei din organizaţia WWF. Vizita ministrului vine la răspuns la apelul ong-iştilor, prin petiţia „Salvaţi pădurile virgine”, pentru adoptarea unor măsuri concrete de protejare a acestor comori.
Cei de la WWF spun că România deţine, la ora actuală, 250.000 de hectare de pădure virgină, ce reprezintă 65 % din totalul pădurilor virgine şi cvasivirgine ale Europei.
În această hartă, Braşovul ar deţine aproximativ 10.000 de hectare cu pădure virgină, un procent semnificativ.
Cifra provine din datele disponibile din diverse studii şi din estimările WWF. „WWF derulează un proiect, în care unul dintre obiective este identificarea exactă a pădurilor virgine. Rezultatele vor fi disponibile în 2013”, spune Alina Alexa, specialist comunicare în cadrul WWF.
Cei de la WWF spun că circa 80% din totalul pădurilor virgine pot fi exploatate fără a se încălca legile, pentru că acestea nu sunt încadrate la „păduri strict protejate”, ci doar în „păduri de protecţie”. Însă, pentru propunerea unei noi legislaţii, cei de la WWF au nevoie de 100.000 de semnături pentru petiţia lor. Până acum, deja au strâns, în mediul on-line, aproape 50.000 de semnături, dintre care 2000 sunt doar din municipiu. De asemenea, voluntarii s-au aflat în week-end în mijlocul braşovenilor, pentru a strânge semnături.
Pentru ca acestea să nu fie distruse, ong-iştii au la îndemână varianta negocierilor cu autorităţile, spune Alina Alexa.
Cam aşa cum s-a întâmplat la Şinca, unde, în primăvară, WWF a salvat 300 de hectare de pădure virgină în schimbul unor compensaţii financiare, obţinute prin campania 2%, în cea mai mare parte.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se va afla, săptămâna aceasta, la Braşov, la Şinca, und