Randamentul obligaţiunilor italiene urmează o traiectorie similară celor din statele zonei euro care au fost nevoite să apeleze la sprijin financiar din pricina dificultăţilor de plată a dobânzilor tot mai mari, cerute de investitorii din ce în ce mai sceptici, relatează Bloomberg.
Astfel, dobânzile plătite de Italia pentru obligaţiunile de stat cu o maturitate de 10 ani au depăşit luni pragul de 6,6%, după ce, în urmă cu numai 10 zile au trecut de 6%.
Grecia, Portugalia şi Irlanda s-au confruntat cu o situaţie similară, când, pentru mai bine de o lună, randamentul obligaţiunilor de stat a fost, în medie, de 6%, iar apoi a depăşit pragul de 6,5%, iar 16 zile mai târziu, dobânda a sărit la un nivel nesustenabil de 7%, după cum explică economiştii.
"Tendinţa se prezintă îngrijorător de asemănătoare", susţine Riccardo Barbieri, economist-şef al holdingului bancar Mizuho International. "În mod cert, cu cât situaţia se menţine la nivelul de acum, cu atât va fi mai gravă", a mai precizat Barbieri.
Datoria Italiei este cât cea a Spaniei, Portugaliei şi Irlandei la un loc
Obligaţiunile scadente ale Italiei se ridică la peste 1.800 de miliarde de euro, statul fiind astfel extrem de vulnerabil în faţa unor creşteri ale costurilor de împrumut. Totodată, datoria italiană este cât cea a Spaniei, Portugaliei şi Irlandei la un loc, mai arată jurnaliştii străini.
Cele mai recente creşteri ale randamentelor obligaţiunilor au avut loc după ce premierul Silvio Berlusconi a "înmuiat" efectele pachetului de măsuri de austeritate, în valoare de 45,5 miliarde de euro, la presiunea politică internă.
Dobânzile împrumuturilor pe care le face statul italian au continuat să crească şi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în august, cumpărarea de obligaţiuni suverane pentru a sprijini statele vulnerabile din punct de vedere al costului împrumutu