La aproape un an de la “arestările în masă”, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi, pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni privind siguranţa naţională a României.
Capul acestor ilegalităţi este un om de afaceri din Orăştie, Nicolae-Dan Oproiu, care a deţinut, a utilizat şi a comercializat, din 2009, direct şi prin Internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale. Pe parcursul a mai bine de un an, bărbatul a reuşit să creeze o adevărată reţea de "ascultători" de convorbiri telefonice. Însă, în iunie 2010, procurorii DIICOT au reuşit să destructureze reţeaua.
“Clienţii”, omului de afaceri hunedorean au fost personae cu funcţii. Printre cei 42 de inculpaţi figurează un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un poliţist, un angajat I.S.U., un medic şi mai mulţi oameni de afaceri. Aceştia au achiziţionat de la Oproiu variante ale programului, compatibile cu dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile. Inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite sau transmise de către alte persoane.
În principiu, aparatura achiziţionată conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri. Procurorii DIICOT au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Alba Iulia.