România ar putea cere pentru cei aproximativ 2.200 de disponibilizaţii de la Nokia o sumă cuprinsă între 3 şi 3,6 milioane de euro din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare (FEG), destinat printre altele recalificării forţei de muncă disponibilizate ca urmare a crizei sau relocării unor companii.
Două regiuni austriece, Niederosterreich şi Oberosterreich, au primit deja aprobarea Comisiei Europene pentru reconversia a 2.300 de muncitori care şi-au pierdut slujbele urmare a reducerii cu 30-50% a activităţii din domeniul transporturilor.
Concedierile au avut loc în 2010, iar Austria a făcut o solicitare pentru un ajutor de 3,6 milioane de euro. O cerere similară din partea Irlandei - pentru recalificarea a aproape 5.000 de şomeri din domeniul construcţiilor şi una din partea Greciei - recalificarea a 600 de concediaţi din comerţ au fost discutate ieri de europarlamentarii din Comisia pentru Buget a Parlamentului European (PE). Cererile celor trei ţări urmează să primească votul în comisie şi sunt deja programate pentru decizia finală în plenul PE de săptămâna viitoare.
"România şi-a anunţat deja intenţia de a trimite o aplicaţie pentru finanţare prin FEG pentru a ajuta muncitorii care deja au început să fie concediaţi", a declarat un oficial al Comisiei pentru "Adevărul Europa". Potrivit acestuia, autorităţile române şi serviciile CE lucrează împreună pentru a studia felurile în care fondul de globalizare poate oferi asistenţă angajaţilor Nokia care vor fi disponibilizaţi.
Cum pot fi folosiţi banii
Deşi nu reprezintă o umbrelă de protecţie pentru lipsa fondurilor de pensii sau a beneficiilor de şomaj, FEG poate ajuta prin măsuri de finanţare şi sprijin individual. UE poate oferi bani angajaţilor disponibilizaţi pentru asistenţă în a-şi găsi un nou loc de muncă, consiliere profesională şi personală, instruire individualizată şi sfa