Deşi în primele şase luni ale acestui an produsul intern brut s-a majorat cu 1,6%, economia rămâne vulnerabilă prin dependenţa faţă de pieţele externe, a afirmat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank România în cadrul conferinţei "România, încotro?", organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Oxygen Servicii cu sprijinul Băncii Naţionale a României şi Asociaţiei Române a Băncilor. El subliniază că raporturile cu exteriorul au fost decisive nu doar pentru aportul creşterii de 0,4% a exporturilor în raport cu primul semestru din 2010, ci şi pentru modificarea stocurilor. Acestea au sporit cu 3%, având cea mai mare pondere în avansul economic din prima jumătate a acestui an.
Dumitru atrage atenţia că o altă componentă a dependenţei de exterior este reprezentată de importanţa capitalului străin în finanţarea deficitului comercial al României, care este cel mai mare dintre toate ţările Europei de Est. Aceasta continuă să fie susţinută din surse private, însă în cea mai mare parte din fluxuri de portofoliu, care sunt foarte volatile şi ar trebui înlocuite cu plasamente pe termen lung.
O gestiune mai bună a capitalurilor se impune, cu atât mai mult cu cât nu mai este spaţiu pentru creşterea datoriei. "Un model bazat pe îndatorare nu mai poate funcţiona prea mult", a spus Dumitru, adăugând că finanţarea din exterior a deficitului ar trebui realizată, cu precădere, prin intermediul investiţiilor străine directe şi atragerea de fonduri europene. În paralel, trebuie stimulată economisirea internă prin intermediul unor politici publice. Economistul-şef de la Raiffeisen subliniază că nu este vorba numai despre depozite bancare, ci şi de existenţa unor planuri de economisire, de plasamente în fonduri mutuale, în fonduri de pensii, poliţe de asigurări sau planuri pe termen mediu pentru finanţarea studiilor copiilor.
În opinia lui Dumitru, principale