Damascul spune că presa e responsabilă de declanşarea unui război invizibil împotriva Siriei. Sursa: VLAD TEODORESCU
1 /.
"Vedeţi ce vreţi, scrieţi ce vreţi, filmaţi ce vreţi". Aceasta a fost promisiunea şi, totodată, laitmotivul deplasării pe care am făcut-o timp de 7 zile în Siria, la cumpăna dintre lunile octombrie şi noiembrie. În proporţie de 90%, această promisiune a fost îndeplinită, diferenţa de zece procente find datorată mai mult nevoii de securitate personală decât lipsei de transparenţă manifestată de autorităţi.
Drumul Damascului
Primul lucru pe care-l realizezi despre Siria, imediat după plecare, este incredibila apropiere. Şi nu numai din punct de vedere uman, istoric şi religios, dar şi ca distanţă, de timp parcurs dintr-o capitală în cealaltă. Pregătit pentru deplasarea pe un alt continent, realizezi că nici nu ai plecat bine şi că te pregăteşti de aterizare.
Ca să aveţi şi un reper apropiat de propria experienţă, drumul, cu puţin peste două ore, este de trei ori mai rapid decât o întoarcere, în condiţiile pe care le cunoaşteţi, de la Poiana Braşov la Bucureşti.
Impresia creată pe drumul ce uneşte aeroportul de capitala Siriei şi acuzaţia formulată încă înainte de a pleca din ţară, aceea că vom fi trataţi cu totul preferenţial în schimbul "bunăvoinţei" noastre, avea să se spulbere la sosirea la hotel. Unul situat, e adevărat, în centrul Damascului şi purtând nume de oraş italienesc, dar pentru care "margaretele" noastre ar fi fost mult mai nimerite în locul celor trei sau patru stele cu care e catalogat pe diversele site-uri de turism.
În plus, şi zvonul că ar aparţine unei înalte oficialităţi din guvernul de la Damasc a rămas doar la nivel de bârfă, neputând fi verificat, gazetăreşte, din trei surse independente. Numai din două.
"90% avem situaţia sub control"
Impresia de lejeritate a atmosferei