Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a reduce estimarile privind inflatia de la 4,6% la 3,3% in acest an si de la 3,5% la 3% in 2012 a starnit doua categorii de reactii. Unii analisti afirma ca BNR face bine atunci cand isi propune tinte realizabile, in stilul "politicii pasilor marunti", altii afirma ca scaderea inflatiei poate fi privita si ca un semnal de alarma.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu(foto), ne-a spus, luni, ca preturile vor continua sa scada si ca, pana in luna martie, inflatia ar putea ajunge la 2%, jumatate din nivelul din prezent.
Va urma apoi o crestere sensibila de preturi, de 0,2-0,3% lunar, ce va atinge pe ansamblu peste 2 procente, urmata de o noua scadere a inflatiei in a doua parte a anului. Pe ansamblu, insa, inflatia se va situa in intervalul de 3%, un nivel mai bun decat in multe alte tari europene. Si asta mai cu seama ca aceasta evolutie va veni pe fondul unei curs stabil, ce va evolua in intervalul 4,1-4,3 lei/euro.
„Evolutia inflatiei este imbucuratoare si neasteptata”, spune analistul economic Dragos Cabat. El spune ca se astepta la o crestere de preturi in perioada urmatoare, data de sezonalitate, insa daca prognozele BNR se dovedesc reale, asta se traduce prin stabilitate, iar economia are nevoie de asta.
Analistul economic Aurelian Dochia afirma ca tintele anuntate de BNR fac parte din „politica pasilor marunti” adoptata de guvernatorul Isarescu, o politica adaptata vremurilor tulburi in care traim.
„Este greu sa prevezi cu mare precizie ce se va intampla in 2012, 2015. Cifrele anuntate de BNR fac parte din aceasta idee, ca trebuie sa mergem si sa ne adaptam in functie de ce se va intampla in perioada urmatoare. Tintele de inflatie, cea de crestere economica (2% in 2012) si curs (4,1-4,3 lei/euro) sunt foarte probabile, foarte rezonabile”, a declarat Dochia. @N_