Inflaţia de candidaţi înscrişi în cursa pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) ridică semne de întrebare cu privire la adevărata miză din spatele acestor alegeri, mai ales că fondurile de investiţii nu s-au decis încă pe cine anume să susţină.
În ultimii doi ani, conducerea SIF Moldova, ce administrează o avere de 250 de milioane de euro, s-a remarcat drept una dintre cele mai liberale, dând dovadă de transparenţă şi deschidere în relaţia cu acţionarii săi, spre deosebire de conducerile celorlalte SIF-uri care nu s-au ferit să-şi urmărească propriile interese şi să încalce drepturile acţionarilor minoritari.
Din 24 septembrie, când Alexandru Matei a fost revocat din funcţie fiind acuzat de nereguli, poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a rămas liberă.
Deşi va fi un mandat de doar un an şi jumătate, postul vacant de administrator a stârnit un mare interes.
Pe 26 noiembrie, acţionarii SIF Moldova vor alege una dintre cele nouă persoane care şi-au depus candidatura pentru funcţia de administrator. Numărul mare de candidaţi, dar mai ales numele celor înscrişi în cursă au luat prin surprindere întreaga piaţă.
Surprinzător este şi faptul că fondurile de investiţii, printre cei mai importanţi şi mai vocali acţionari ai SIF-ului, nu şi-au unit forţele pentru a-şi propune propriul candidat, având în vedere că alegerile sunt cea mai bună ocazie de a se asigura că pe viitor nu vor mai avea parte de abuzuri, cum s-a întâmplat la alte SIF-uri.
Mai mult, fondurile de investiţii încă nu au căzut de acord pe care dintre candidaţi să susţină, potrivit unor surse din piaţă.
În fruntea listei de candidaţi pentru funcţia de administrator al SIF Moldova stau Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Ursache, membru