Franţa este hotărâtă să continue programul de reinserţie socială a romilor repatriaţi voluntar în România, demarat în 2006 şi care avansează însă destul de greu, fixându-şi ca obiectiv să finanţeze 80 de proiecte suplimentare în 2012, comentează cotidianul La Croix, în ediţia electronică.
Din 2006, când a fost lansat programul de reinserţie socială a romilor, au fost finanţate 498 de proiecte cu o investiţie de două milioane de euro, potrivit Oficiului francez pentru imigraţie şi integrare (Ofii). Beneficiarii nu reprezintă însă decât 1,6 la sută dintre cei care au acceptat voluntar să se întoarcă în ţara de origine în ultimii cinci ani.
Aceştia au fost aleşi în funcţie de fezabilitatea proiectului lor, de motivaţie dar şi de competenţele pe care le pot mobiliza. Pentru moment însă eficienţa acestui dispozitiv nu a fost evaluată niciodată. "Când proiectele durează doi ani, este deja foarte bine. Ele nu rezistă aproape niciodată mai mult de doi ani şi jumătate", afirmă Fabrice Basile, şeful biroului Ofii din România. Mulţi beneficiari, depăşiţi de problemele zilnice, sfârşesc prin a-şi revinde animalele sau materialele care le-au fost furnizate, informează Mediafax.
Acest lucru este generat şi de slaba capacitate de a-i asista pe beneficiari în demersul lor. Biroul din România al Ofii, format din patru agenţi, este depăşit de situaţie şi se sprijină pe organizaţiile neguvernamentale pentru a urmări proiectele. "Există o problemă de calificare a beneficiarilor", observă Mariana Petersel, preşedinta organizaţiei Generaţie Tânără, operatorul Ofii. "Or, în România, accesul la formare nu se poate face decât cu un nivel mediu al studiilor, în timp ce majoritatea romilor nu au mers la şcoală", continu ea.
Chiar dacă programul nu este urmat întotdeauna de efecte, Franţa nu intenţionează să îl abandoneze. În 2012, Ofii î