Astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începe ultima fază a litigiului prin care prinţul Paul de România pretinde să fie primit cu drepturi depline ca membru al Casei Regale.
Maiestatea Sa Regele Mihai I de România (90 de ani) este aşteptat astăzi, de ziua onomastică, la Curtea Supremă de Justiţie într-un proces vechi de 20 de ani în care contestă calitatea de nepot al lui Paul Lambrino (63 de ani),dar şi pe cea de frate al lui Mircea-Grigore Lambrino (1920-2006).
Procesul de la Curtea Supremă este ultima cale de atac pe care Regele Mihai I o mai are împotriva recunoaşterii hotărârii judecătoreşti luate la 6 februarie 1955 de Tribunalul din Lisabona, cu toate drepturile ce decurg din aceasta. Magistraţii portughezi au stabilit atunci că Mircea-Grigore Lambrino, tatăl lui Paul Lambrino, este rodul relaţiei dintre Regele Carol al II-lea şi Ioana Zizi Lambrino.
În cazul în care această decizie va rămâne definitivă, Mircea-Grigore Lambrino va fi recunoscut ca fiu legitim, iar Paul Lambrino va putea deschide procese de revendicare a averii care a aparţinut Regelui Carol al II-lea al României. Regele Mihai I (stânga) a contestat la Înalta Curte deciziile prin care Paul de România (dreapta) a obţinut în instanţe declararea tatălui său (Carol-Mircea) ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea
A treia oară la Curtea Supremă
Este pentru a treia oară când acest proces deschis de Mircea-Grigore Lambrino, autointitulat ASR Prinţul Carol Mircea al României, şi continuat de fiul acestuia Paul Lambrino, autointitulat ASR Prinţul Paul al României, a ajuns la Curtea Supremă.
Până acum, în două rânduri (19 februarie 2002 şi 14 aprilie 2005), magistraţii supremi i-au dat dreptate Regelui Mihai şi au decis rejudecarea dosarului, invocând mai multe motive procedurale.
Pe de altă parte, instanţele inferioare, de trei ori Tribunalul