Extrema dreapta este in crestere in intreaga Europa, in conditiile in care o noua generatie de tineri, care se manifesta online, adopta opiniile anti-migratie si nationaliste.
Studiul grupului britanic Demos, al carui rezultat a fost facut public inainte de o intalnire a politicienilor si cercetatorilor la Bruxelles, care vor dezbate fenomenul, examineaza pentru prima data atitudinile online ale sustinatorilor extremei dreapta, scrie The Guardian.
Folosindu-se de mesaje publicitate postate pe paginile de grup din reteaua Facebook, cercetatorii au convins peste 10.000 de simpatizanti din 14 partide si organizatii din 11 tari sa completeze un chestionar.
Studiul releva ca sentimentul radical nationalist este raspandit pe intregul continent, mai ales printre barbatii tineri, someri. Acestia sunt profund dezamagiti si cinici fata de guvernele proprii si Uniunea Europeana, se tem pentru viitor, in special in ceea ce privetse identitatea lor culturala, asa ca imigratia, in special cea care alimenteaza raspandirea islamului, este o preocupare constanta.
"Suntem la o rascruce in istoria Europei. In cinci ani vom vedea fie o crestere a urii si diviziunilor in societate, inclusiv ultra-nationalism, xenofobie, islamofobie si antisemitism, fie vom fi capabili sa ne luptam cu aceasta tendinta ingrozitoare", a explicat Emine Bozkurt, europarlamentar olandez care conduce lobby-ul anti-rasist din Parlamentul European.
Raportul survine la trei luni dupa ce Anders Breivik, sustinator al grupurilor de extrema dreapta, a ucis 69 de tineri intr-o tabara de tineret de langa Oslo. In urma anchetei, politia a descoperit o retea online, europeana, de dicutii pe marginea temelor anti-imigratie si nationaliste.
Partidele cu opinii anti-imigratie si islamofobice s-au raspandit si dincolo de locurile traditionale, precum Fra