Decebal Anastasescu este unul din intelectualii de marcă ai oraşului, fiind parte din istoria recentă a Timişoarei. Profesor doctor inginer, specialistul este omul care a proiectat structura de rezistenţă a unor construcţii importante din Banat, cum ar fi Spitalul Judeţean, Hotelul Continental sau podul Michelangelo.
Fiu al unui respectat magistrat timişorean, pentru care termenul de „corupţie” nu exista, profesor doctor inginer Decebal Anastasescu s-a îndrăgostit din copilărie de construcţii, iar mai târziu a ajuns să proiecteze structurile de rezistenţă ale unor clădiri importante din Timişoara şi Banat. „Eram copil. Veneam de la orele de şcoală primară şi mergeam pe câmp, unde începuse acţiunea de construire a numeroase vile. Pe mine m-au atras acest proces de construire. Stăteam ore întregi culcat pe iarbă şi mă uitam cum se ridică aceste construcţii. Muncitorii, care m-au observat la un moment dat, m-au chemat la ei şi au început să îmi explice. Mă chemau inclusiv să iau prânzul cu ei acolo, şi aveam probleme cu mama că nu mai mănânc acasă”, povesteşte Decebal Anastasescu începuturile „idilei” cu domeniul construcţiilor. Îndrumat de profesorul de matematică Vasile Mioc, Anastasescu a hotărât să devină inginer constructor şi s-a înscris la Politehnică. După un examen de admitere foarte dur (900 de participanţi pentru aproximativ 100 de locuri), Decebal Anastasescu a devenit student al facultăţii pe care a şi terminat-o ca şef de promoţie.
A refuzat să devină informator
„Opţiunea mea era să plec pe şantier, dar decanul de la vremea respectivă s-a opus şi mi-a spus că nu renunţă la mine pentru că şi el, pe vremea când era student la Budapesta, ştia că şefii de promoţie trebuie reţinuţi în universitate”, a explicat profesorul intrarea sa în mediul academic, activitate pe care o făcea în paralel cu munca de inginer proiectant la un institut di