Potrivit unui raport realizat de Institutul pentru Politici Publice București, o treime din apa furnizată de Apaserv în județul Satu Mare se pierde înainte de a ajunge la consumatori.
Proiectul de modernizare al rețelei de apă și canalizare implementat în municipiul Satu Mare nu a reușit să modifice parametrii de performanță de la Apaserv, care a înregistrat creșteri constante ale pierderilor de apă din rețea la nivel de județ. Modernizarea rețelei de apă și canalizare din municipiul Satu Mare a beneficiat de o finanțare nerambursabilă ISPA de 26,5 milioane de euro și alte 10,8 milioane de euro de la bugetul local, în perioada 2002 - 2008. Potrivit Apaserv, pierderile de apă au crescut în statistici întrucât societatea a preluat furnizarea apei în Carei, Tășnad, Ardud, Livada și Negrești-Oaș, unde rețelele de apă sunt neperformante.
În perioada 2008 – 2010, supusă analizei de de specialiștii Institutului pentru Politici Publice (IPP) București, pierderile de apă la Apaserv au crescut constant: de la 28% în 2008, acestea au urcat la 34% în 2009 și au atins apogeul anul trecut, 37%. Numai în municipiul Satu Mare, Apaserv a „livrat” în pământ 2,1 milioane de litri de apă în 2010 și peste șase milioane de litri în ultimii trei ani.
Într-un comunicat de presă remis redacției, Apaserv explică creșterea pierderilor de apă. „În cursul anului 2008, S.C. Apaserv Satu Mare S.A. a preluat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare din municipiul Carei, respectiv din oraşul Tăşnad. În anul 2009 au fost preluate şi serviciile de apă-canal din oraşele Ardud, Livada şi câteva comune, iar în anul 2010 au fost preluate şi serviciile de apă-canal din oraşul Negreşti Oaş.Toate aceste sisteme de alimentare cu apă au un grad crescut de uzură fizică şi morală, acest fapt generînd pierderi considerabile de apă” se arată într-un comunicat remis redacției. Potrivit sursei