La intrarea în Piaţa Obor, în gura parcului din faţa Primăriei Sectorului 2 te întâmpină în cor, contrabandiştii: \"Ţigări, ţigări, avem!\". Sursa: EVZ
E puzderie, sunt în jur de 20, unul după altul, dispuşi de-a lungul trotuarului. La magazin, Pall Mall e 11,5 lei, la ei, netimbrat, făcut în fabrici clandestine, costă 8 lei. Doina, un fel de Carpaţi fără filtru, costă 5 lei, iar pentru un cartuş de Kent sau Marlboro cer 65 de lei.
Pachetele le ţin dosite în haine umflate, iar când se epuizează marfa se alimentează din portbagajele unor maşini parcate în apropiere. Anul trecut, când Piaţa Obor nu era modernă ca acum, în spatele gardurilor de tablă, printre tarabe erau adevărate standuri cu ţigări, improvizate din cutii de carton. Acum stau cu ochii în patru, analizează cu atenţie fiecare trecător, care poate fi ori un eventual client, ori un om al legii.
Filiera Ucraina - Obor
La cealaltă intrare în Piaţa Obor, în partea dinspre bulevardul Colentina, vând ţigări de contrabandă vreo 6 -7 femei cu fuste înflorate. De cum intri în piaţă, te întâmpină cu pachetele în mână. Spre deosebire de bişniţarii de la intrarea cealaltă a pieţei, care ţin ţigările dosite, aici le ţin la vedere. Preţurile sunt aceleaşi. "Magazia" e peste drum, o maşină cu număr de Spania şi cu geamuri fumurii.
Potrivit poliţiştilor, majoritatea ţigărilor de contrabandă vin din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Liderii reţelelor au interpuşi care se ocupă de tranzacţii şi caută transportatori care să le bage în ţară. O astfel de organizaţie poate avea şi până la 30 de oameni implicaţi. Când ajung în România, pachetele sunt distribuite mai departe şi vândute în jurul pieţelor.
Tutun de mâna a doua, pachete trase la xerox
În cele mai multe cazuri, ţigaretele sunt făcute în fabrici clandestine în localităţi aflate în ap