Premierul italian, Silvio Berlusconi, încearcă marţi, 8 noiembrie, să treacă legea bugetului prin Parlament. Importanţa votului este crucială, având în vedere temerile legate de posibilitatea ca Italia să fie următoarea victimă a crizei datoriilor suverane. ACTUALIZARE: Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, principalul aliat al lui Silvio Berlusconi, i-a cerut marţi premierului să demisioneze. "I-am cerut să facă un pas înapoi", le-a spus el jurnaliştilor în Camera Deputaţilor.
Costurile la care se împrumută Italia de pe pieţele financiare au crescut considerabil, din cauza scenariului în care Roma nu ar mai putea să îşi achite datoriile uriaşe. În context, Silvio Berlusconi a dezminţit-pe Facebook, cum altfel-zvonurile conform cărora ar urma să demisioneze.
Situaţia din Italia umbreşte chiar şi instabilitatea politică de la Atena. Deficitul Romei nu este îngrijorător de mare, dar datoria de 120% din PIB şi ritmul foarte lent de creştere economică inspiră teamă pe pieţele financiare. Culmea e că zvonurile privind plecarea "Cavalerului" de la conducerea Guvernului au avut efecte pozitive luni la burse, dar statusul premierului a reuşit să aducă tranzacţiile din nou pe minus.
Corespondenţii internaţionali de presă au comentat zilele trecute faptul că mai mulţi parlamentari din partidul lui Silvio Berlusconi ar fi părăsit tabăra şi că majoritatea ce asigură guvernarea nu ar mai exista. În replică, şeful Guvernului a asigurat că are voturile necesare şi că nu înţelege cum anume au apărut aceste zvonuri privind retragerea sa din funcţie.
Cert este însă că în cazul în care Berlusconi nu ar putea trece bugetul, o continuare a sa la şefia Executivului italian ar fi practic imposibilă.
De notat în acest context este şi faptul că premierul este un maestru al înţelegerilor interne şi că a supravieţuit unei lungi serii de 51 de moţiuni de cen