Cât oare o să mai tolerăm criminalii pe șosele? Nu vreau să încep o discuție despre cauzele care ne aduc aici, deși ar trebui să existe. Trăim într-o țară cu oameni față de care nu ne aparținem. Și din păcate, mulți dintre cei care comit astfel de crime o fac din nepăsare, pentru că s-au parvenit, pentru că bolizii pe care îi conduc nu sunt de nasul lor. Realitatea e că civilizația vine în primul rând din civism, iar civismul în România pare că a dispărut.
Iar cauzele sunt multiple și vinovați suntem toți.
Ca să dau un exemplu recent, tânărul care a ucis doi oameni în weekend în București, probabil că în Olanda sau unde studiază nu s-ar fi comportat astfel. Pentru că în Olanda i s-ar fi aprins ”beculețul” care-l atenționează că este într-o țară civilizată. Nu este frica, știu că așa gândesc mulți, că domnule, acolo se aplică legea și îi e frică. Nu cred asta. În România de ce nu funcționează acel beculeț care să spună stop, trebuie să fiu cumpătat? De ce când te întorci în țară trebuie să te comporți ca un animal? De ce nu ne mai aparținem acestei țări și trăim cu totul descătușați în ea? Cum pot eu să mă gândesc la siguranța copiilor mei în această țară? Pentru că, domnule ministru Igaș, siguranța nu se obține cu bastonul, se obține cu măsuri logice.
România este pe locul doi în Europa (state UE plus Norvegia, Elveția si Serbia), după Grecia (11,6/100 mii loc) la numărul de victime din accidente rutiere, cu 11 morți la 100.000 de locuitori, pe datele din 2010, mult mai rău decât media europeană de 6,5.
Ce-i de făcut? Până să ajungem la căderi de capete ministeriale, există măsuri logice.
Se pare că toate măsurile adoptate în sensul diminuării numărului de accidente și a numărului de victime nu sunt suficiente. Vedem cu toții ”pițipoance” care plătesc amenzile de viteză cu zâmbetul pe buze, vedem mii de radare și scrisori cu amenzi luate