Miliardarul George Soros, prezent marți (8 noiembrie) la Bruxelles pentru o conferință, a criticat modul de funcționare a fondului de salvare european, prezentat în detaliu luni seară (7 noiembrie). Scopul acestuia este să oprească contagiunea crizei datoriilor suverane, iar liderii europeni au decis să-i mărească capacitatea la 1,000 de miliarde de euro, însă până acum nu se cunoaște data la care acesta va începe să funcționeze integral.
Consiliul miniștrilor de finanțe din zona euro, reunit luni (7 noiembrie) la Bruxelles fusese convocat pentru a clarifica planul de salvare economică convenit de liderii UE pe 26-27 octombrie.
Recapitalizarea băncilor europene cu o expunere mare la datoriile suverane din zona euro, mărirea capacității fondului de salvare european la 1,000 de miliarde de euro și renunțarea la 50% din valoarea obligațiunilor deținătoare de datorie suverană grecească a investitorilor privați din Grecia erau cele trei soluții convenite de liderii zonei euro pentru a opri contagiunea crizei financiare. Deși piețele au respirat ușurate pentru câteva momente, investitorii au început să se uite din nou cu suspiciune la abilitatea UE de opri râspândirea crizei datoriilor și a implementa măsurile propuse. Jurnaliști seniori din Bruxelles și alte capitale europene sau internaționale, experți și oficiali, piețele financiare și creditorii așteptau cu nerăbdare detaliile care să clarifice cum vor fi implementate exact măsurile salvatoare.
Fondul de salvare european, așa-numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF), instrumentul care ar ajuta țările care se confruntă cu datoriisuverane mari să obțină credite mai ieftine sau care ar implica sectorul privat și cel public în micșorarea datoriilor unui stat membru al zonei euro a fost prezentat în detaliu luni seară (7 noiembrie) de către președintele său, Klaus Regling. Acesta a expli