Cu fiecare summit care are loc pe batranul continent, la Bruxelles, Cannes sau in orice alt loc care trezeste nostalgia vremurilor bune, Europa ne aduce aminte de celebrul slagar intitulat "Numaratoarea inversa", lansat acum 25 de ani. De o formatie care, culmea - sau premonitoriu? - se numea exact asa: "Europa". Ce se intampla oare cu continentul care a fost leaganul democratiei si, pana nu demult, farul calauzitor al progresului in lume?
Statele Uniunii Europene au astazi, in 2011, datorii suverane de 9.800 de miliarde de euro. Problema cu cifrele este ca, atunci cand devin foarte mari, pot confuza pe cei neobisnuiti cu abstractiunile matematicii. Sa ne imaginam, asadar, o flota cu zeci de nave, toate incarcate pana la refuz cu bancnote de 100, 200 sau 500 de euro. O flota pe care scrie "Europa" si care este astazi in pericol de a avea soarta pe care a avut-o Titanicul acum - alta cifra intersanta - 99 de ani.
Datoria de 9.800 de miliarde de euro reprezinta 80% din PIB-ul UE. Dupa ce a fost "iertata", la 27 octombrie, de 100 de miliarde de euro din datoriile sale, Grecia a ajuns la un nivel de indatorare de 120% din PIB. Ceea ce inseamna ca, per ansamblu, UE nu sta decat putin mai bine decat Grecia. Diferenta reala este ca pentru Bruxelles, Berlin si Paris "jocurile" se desfasoara la cu totul alt nivel decat pentru Atena si au o cu totul alta miza.
Rezultatele recentului Summit G-20 de la Cannes, pe coasta "de azur" a Frantei, au fost, prin contrast cu locatia, de un gri deprimant pentru Europa. Premierul grec George Papandreou a fost "mancat" la micul dejun, urmare nesabuintei sale de a se "juca de-a referendumul" cu deciziile Consiliului European din 27 octombrie. Era, de altfel, perfect previzibil: toti politicienii europeni intuisera ca liderul socialistilor greci foloseste bricheta in depozitul de benzina si trebuie oprit. @