Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor, William Brânză, le-a transmis reprezentanţilor Executivului condus de Emil Boc să-şi facă timp şi pentru doleanţele celor din Diaspora în cadrul vizitelor lor axate doar pe întâlniri la nivel înalt.
"Este binevenită vizita miniştrilor români la omologii lor, dar, de multe ori, constatăm că situaţia dintre cele două ţări nu se îmbunătăţeşte pentru că discuţiile purtate la nivel înalt nu sunt continuate şi la nivel local, regional, cu cei în puterea cărora se află nu doar decizia, dar şi bugetul. În străinătate avem adevărate judeţe româneşti. Dacă ne pasă de politica unui judeţ din România şi de cetăţenii judeţului, aceeaşi politică trebuie abordată şi în cazul românilor din regiunile italiene, spaniole, franceze, greceşti, etc.", a atras atenţia şeful PDL Diaspora, care a participat ieri la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din nord-estul Italiei.
În opinia democrat-liberalului, cel mai bun mod de a stabili o legătură directă între românii stabiliţi în străinătate şi autorităţile din ţară ar fi fost înfiinţarea unui minister al Diasporei, în 2008, la începutul mandatului. "În numeroasele vizite pe care le-am făcut în comunităţile de români şi la autorităţile locale, am constat că acestea din urmă vor un dialog mult mai pronunţat cu politicienii români", a mai arătat deputatul PDL, subliniind că cei mai mulţi români plecaţi în străinătate aleg să rămână definitiv în afara graniţelor.
"Din perspectiva acestor comunităţi de români, legătura cu celelalte state membre ale Uniunii Europene nu trebuie să se bazeze doar pe relaţii diplomatice, ci şi pe pragmatism, viziuni si o agenda comună. Atunci când mergem la Roma sau Madrid, nu mergem doar la politicienii italieni sau spanioli, ci şi la sutele, milioanele de români care trăiesc acolo", a mai spus Brânză.