Departamentul de Stat a îngheţat luni extinderea programului Work and Travel din cauza abuzurilor la care erau supuşi tinerii.
Măsura a fost luată ca urmare a plângerilor persistente ale tinerilor care s-au simţit excrocaţi şi explotataţi de către angajatorii americani, scrie AP. Un student român ar dori ca programul să revină la accentul pus pe experienţele culturale, transmite Agerpres.
În luna februarie, ziuaveche.ro publica un comunicat al Ambasadei SUA în care se preciza că Departamentul de Stat a înfiinţat un program pilot menit să sporească siguranţa studenţilor participanţi la programul Summer Work Travel (SWT). “Programul pilot include participanţi din Belarus, Bulgaria, Moldova, România, Rusia şi Ucraina, ţări din care provin aproximativ 30% dintre participanţii la programul SWT. Pentru a crea un program mai sigur, în anul 2011, agenţiile-sponsor din SUA vor identifica şi verifica ofertele de lucru înainte ca ele să ajungă la studenţi. Toate părţile implicate în programul SWT, sponsorii, agenţiile de recrutare din România şi Ambasada SUA, vor colabora pentru a se asigura că fiecare student îşi înţelege drepturile şi responsabilităţile”, spunea comunicatul.
Deşi nu se precizeaza în mod expres, măsura avea legătură cu plângerile venite din parte unor participanţi la acest program. Astfel, au existat nenumărate cazuri, descrise în special în presa din Republica Moldova, în care studenţii au fost trataţi ca sclavii şi cazaţi în condiţii mai mult decât insalubre. Se pare că anchetele desfăşurate de partea americană au confirmat o bună parte din neregulile semnalate de participanţii la acest program.
Programul de vize J-1
Decizia recentă a Departamentului de Stat se referă la programul de vize J-1, iniţiat în 1963 ca modalitate de a încuraja înţelegerea culturală, prin intermediul căruia tinerii adulţi din alte ţări îşi pot petrece v