România trebuie să recâştige încrederea investitorilor în sectorul energetic, din cauza neclarităţilor privind sistemul de preţuri reglementate la gaze şi electricitate şi a proiectelor anunţate şi ulterior abandonate de autorităţi, afirmă directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
"Va fi dificil pentru România să atragă investiţii, trebuie să ofere încredere. România a pierdut mult din încredere în ultimii ani, când s-au anunţat investiţii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a făcut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuţi mulţi paşi pentru recâştigarea încrederii. Creşeterea preţului energiei şi legea de susţinere a investiţiilor în energii regendrabile contribuie la recâştigarea încrederii", a afirmat Hajdinjak, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.
El a adăugat că dacă autorităţile nu vor clarifica reglementările şi nu vor liberaliza preţurile, companiile străine vor alege alte pieţe în care să investească.
"Sunt şi alte pieţe, care oferă condiţii bune, nu doar în UE, ci şi în afara Europei, precum Turcia. Toate pieţele sunt în competiţie pentru atragerea de investiţii. Trebuie legi şi reglementări predicitibile. În privinţa prtivatizărilor, investitorii caută pachete majoritare la companii de stat. (...) Liberalizarea preţurilor este acum interzisă, din cauza preţurilor reglementate, ceea ce nu permite investitorilor un o rată bună a profitului pentru a putea investi", a continuat Hajdinjak.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI să liberalizeze preţurile la energie electrică şi gaze în două etape, respectiv 2013 şi 2015, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii.
Totodată, Guvernul a aprobat în acest an legea privind schema de sprijin pentru energiile regenerabile, prin care investitorii primesc ajutor de stat pentru energia electrică produsă. Cei mai mulţi investitori au co