Festivalul de animaţie Anim’est a avut loc, pentru prima oară, şi în capitala Republicii Moldova. Evenimentul s-a încheiat de curând, iar publicul local a umplut în fiecare zi sala de proiecţie. Sursa: ADI MARINECI
Un afiş cu Anim’est te întâmpină la intrarea în oraş, iar Chişinăul este împânzit cu panouri publicitare cu fundal roz şi cu oaia albă, cu urechi de Mickey Mouse, pe cap. Numărul de afişe creşte exponenţial la Cinema Odeon, cartierul general al festivalului de film.
Faimoasa oaie, în varianta "reanimată", cu perfuzie, dar şi cea care pare a fi văzută printr-un aparat de radiografie (logoul animaţiei bizare, sinistre), au adus în capitala Republicii Moldova 135 de filme de animaţie, de scurt şi lungmetraj, care provin din 28 de ţări.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institului Cultural Român Chişinău. Experienţa bilingvă trăită în capitala moldoveană – semne cu litere latine şi chirilice, discuţii în care o parte îşi rostea "replicile" în rusă, iar cealaltă în română – s-a putut simţi şi la toate proiecţiile, care au fost subtitrate şi în română, şi în rusă.
Concediu pentru a fi voluntar
Iuliana (27 de ani) şi-a luat concediu o săptămână de la jobul ei de zi cu zi, la o companie de telefonie mobilă, tocmai pentru a fi voluntar la Anim’est. "Am vrut să fiu voluntar la festival ca să cunosc oameni noi, pentru că îmi plac filmele de animaţie şi am vrut să mai scap de colegii de la muncă", a povestit râzând Iuliana, pentru EVZ.
Ea a adăugat că până acum i-au plăcut filmele de animaţie "clasice" – de la Pixar, de la Disney, dar şi anime-urile, adică animaţiile asiatice, care sunt preferatele ei.
Un alt voluntar, de 21 de ani, este student la jurnalism în ultimul an, al treilea, şi îşi doreşte să facă un master în acelaşi domeniu, la Bucureşti. De asta şi-a oferit sprijinul Anim’est, pentru a se pregăti pentru experie