Băncile comerciale vor reduce treptat dobânzile la credite, în urma deciziei BNR de diminuare a dobânzii de politică monetară, însă ar fi de dorit ca decizia băncii centrale să se transmită mai puţin la depozite, având în vedere că instituţiile de credit vor fi nevoite să se bazeze mai mult decât până acum pe resursele atrase de pe piaţa internă, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Nu vedem o mişcare imediată din partea băncilor comerciale. Trebuie să aşeze şi ele lucrurile, să refacă echilibrul între pasive şi active. Corelaţia între dobânda BNR şi dobânzile practicate de băncile comerciale există, a fost dovedită de practică. Canalul de transmisie funcţionează, nu este inexistent, dar a fost uneori mai slab. Declaraţiile bancherilor sunt echilibrate. Mai devreme sau mai târziu ce face BNR se transmite", a spus Isărescu la conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.
BNR a redus săptămâna trecută dobânda-cheie cu 0,25%, la 6%, mişcarea venind după un an şi jumătate în care dobânda a fost "îngheţată".
Isărescu a dat asigurări că există un "câmp destul de important" pentru un ciclu de reducere a dobânzii-cheie, dar a explicat că o astfel de politică ar trebui urmată în paşi mici şi ţinând cont de ansamblul factorilor din piaţă de la momentul respectiv.
"Mişcând rata dobânzii de politică monetară, nu vrem să stricăm alte lucruri. De stricat echilibrele este uşor. Să le restabileşti, să revii la încredere este mai greu. Nu este vorba de frică, că nu suntem curajoşi. Nu trebuie să ne dovedim curajul dând cu capul într-un perete de oţel să vedem care este mai tare."
De ce nu a fost redusă rezerva minimă obligatorie la lei
Totodată, dacă "excesul" de lichiditate din prezent se va transfoma în "lipsă" de lichiditate, banca centrală ar putea să reducă şi rezervele minime obliga