Regiunea sudică a deşertului Gobi, de pe teritoriul Mongoliei, era "unul dintre ultimele locuri sălbatice din lume, un loc rece, cu platouri întinse, stăpânite de cirezi", scrie Guardian. Astăzi, însă, zona cunoaşte un boom al industriei extractive, iar marile corporaţii vin aici să extragă cărbuni, cupru şi aur, pe care le trimit în ţara vecină, China.
Publicaţia britanică a realizat un reportaj dramatic din această regiune, în care "miile de camioane, praful şi minele reprezintă un pericol major pentru ecosistem". Aici, se află cea mai mare mină din lume: Oyu Tolgoi, care adăposteşte 6 miliarde de tone de zăcăminte. Guardian avertizează, însă, că acesta este doar începutul, întrucât la anul va începe construcţia unei alte mine.
La Oyu Tolgoi se află al treilea cel mai mare zăcământ de cupru din lume, 30 de milioane de tone, suficient cât să transforme toată economia Mongoliei. Jurnalistii de la The Guardian se întreabă, însă, dacă transformarea va fi în bine sau în rău.
Astfel de vehicule au luat locul animalelor, în regiunea sudică a deşertului Gobi
Oyu Tolgoi va determina o creştere a economiei Mongoliei de 20% pe an, timp de 20 de ani. Dar, în acelaşi timp, mina foloseşte 900 de litri de apă pe secundă. Iar traficul din zonă, care deja este de un camion pe minut, va creşte semnificativ.
Astfel, britanicii i-au întrebat pe lucrătorii din mină cum protejează ei mediul înconjurător. "Avem standarde globale, suntem presaţi de ONG-uri locale şi internaţionale, iar guvernul mongol ne controlează frecvent. Este primul nostru proiect aici (n.r.în Mongolia) şi, dacă greşim, nu vom mai fi invitaţi să lucrăm aici. Iar noi ne dorim acest lucru", a declarat Shea O'Neill, consilier pe probleme de mediu.
Localnicii se tem pentru sănătatea lor şi a animalelor lor
Localnicii nu sunt, însă, de acord şi spun că, deşi mineritul în