Foto: Thinkstock Cârtesc unii pacienţi când ies din cabinetul gastroenterologilor, reproşându-le în vârful buzelor că nu le-au dat medicamente pretenţioase pentru necazul lor de a avea ficatul gras. Aşa e omul: este satisfăcut doar când medicul îi scrie un pogon de medicamente cu nume complicate. Asta îi dă senzaţia că a fost tratat cu atenţie de doctor. Aşa că, în clipa în care medicul pur şi simplu le spune celor diagnosticaţi cu ficat gras că principala acţiune constă în schimbarea stilului de viaţă, pacienţii cârcotaşi cred că medicul a fuşerit cazul lor. Indicându-le modificarea relelor obiceiuri de mâncare şi sedentarismul, ei cred că medicii au vrut să scape de ei. Totuşi, într-adevăr, când celulele ficatului s-au umplut cu grăsime, cea mai bună metodă de luptă cu steatoza hepatică este să faci mişcare şi să-ţi schimbi regimul alimentar. Adică să împuţinezi grăsimile şi dulciurile.
Trebuie ştiut că ficatul gras nu este cea mai simplă boală de ficat cum crede populaţia, ci este o maladie de la care pot porni afecţiunile grave hepatice cum ar fi hepatitele cronice, ciroza şi chiar cancerul de ficat. Tocmai de aceea, este bine ca poporul să ştie ce e bine să mănânce şi ce nu în condiţiile în care suferă de diverse maladii ale tubului digestiv.
Esofagul
Să începem cu prima parte a tubului digestiv, care este esofagul. Ei bine, esofagul are de suferit dacă i se dau mâncăruri foarte condimentate. Şi mai este un pericol! Esofagul nu se simte bine dacă este în contact cu mâncărurile sau băuturile foarte fierbinţi, situaţie care deschide uşa cancerului de esofag. Aceste contraindicaţii se referă la prevenirea bolii atât de des întâlnite de reflux gastroesofagian.
Cum se explică această boală? Sfincterul esofagian este acel muşchi, acel inel ca o supapă care acţionează lăsând să treacă alimentele şi lichidele doar într-un sens