Criza politică din zona euro a continuat să domine ieri pieţele financiare, unde investitorii au trecut de la agonie la extaz sub influenţa zvonurilor că problematicul premier al Italiei Silvio Berlusconi va demisiona, aşa cum va face şi colegul său grec Georgios Papandreou pentru a permite adoptarea reformelor cerute de creditorii statului elen.
Italia lui Berlusconi se apropie hotărât de un bailout financiar
Costurile de împrumut ale Italiei au atins însă maximele de după înfiinţarea zonei euro, ceea ce creează presiuni pentru reformarea unui guvern italian care nu a reuşit să convingă că poate ghida statul prin criza datoriilor, notează AP.
În prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare de luni principalele burse europene au scăzut cu până la 2% din cauza incertitudinilor care au planat asupra situaţiei politice din Italia şi Grecia. Bursele au încercat o creştere timidă după apariţia unor zvonuri că Berlusconi va demisiona curând. Premierul a respins însă aceste speculaţii pe pagina sa de Facebook, scrie Reuters. La ora 5:00, ora României, bursele europene evoluau în creştere uşoară.
Italia este noua "sperietoare" a crizei datoriilor, investitorii temându-se că datoriile uriaşe şi creşterea economică vor face din această ţară cea mai mare victimă de până acum a crizei. În aceste condiţii, pieţele cer Romei măsuri urgente de stimulare economică şi de reducere a datoriilor. Problemele Italiei complică strategia de luptă a liderilor din zona euro deoarece economia acestui stat este mult prea mare pentru a putea fi salvată cu mijloacele pe care europenii le au în prezent la dispoziţie.
Randamentul obligaţiunilor italiene scadente la zece ani au crescut luni cu 0,33 de puncte procentuale, la 6,58%. La randamente de 7%, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară ajutor financiar internaţional.
Obligaţiunil