Cele mai frecvente cazuri in care un co-debitor vrea sa fie inlocuit de o alta persoana sunt atunci cand acesta acceseaza separat un imprumut sau cand divorteaza. Vezi cand te poti retrage din aceasta calitate, ce conditii trebuie sa indeplineasca noul co-debitor si ce comisioane percep bancile pentru aceste schimbari.
"La solicitarea clientului (titularului de credit) se poate inlocui co-debitorul pentru un contract de credit ipotecar aflat in derulare, in masura in care noul co-debitor indeplineste criteriile de eligibilitate solicitate de banca", au subliniat oficialii Alpha Bank.
In acelasi timp, reprezentantii Bancpost au spus ca "inlocuirea co-debitorului la un credit ipotecar se poate face numai cu respectarea de catre participantii la credit a conditiilor bancii privind criteriile de eligibilitate pentru aplicanti si venituri. Inlocuirea co-debitorului se va finaliza prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si contractul de ipoteca de catre toti participantii la credit inclusiv co-debitorul inlocuit".
In ce situatii doresc clientii bancilor sa renunte la calitatea de co-debitor?
"Pot aparea diferite situatii in care clientii solicita inlocuirea co-debitorilor. De exemplu: in caz de divort sau in cazul in care vechiul codebitor vrea sa contracteze alt credit. Noii co-debitori trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate stabilite de reglementarile interne ale bancii - varsta, venit minim, gradul de rudenie, nationalitate, etc", au declarat oficialii Volksbank.
Cine poate fi co-debitor
La Volksbank, pot fi co-debitori sotul/ sotia, partenerii (in cazurile de comuniune consensuala), precum si rudele si afinii de gradul doi. Banca a mentionat ca solicitantul creditului poate avea maximum trei codebitori. Astfel, exista doua situatii: solicitant si sot/sotie plus doi c