Bucuresti – Ilfov este zona catre care s-au indreptat cele mai multe investitii directe ale companiilor straine, dupa cum arata o statistica realizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Din 1990 si pana in 2010, strainii au investit in tara noastra 52,86 de miliarde de euro, iar regiunea formata din Bucuresti si Ilfov a fost regina reginelor.
Catre aceasta regiune s-au indreptat 62,2% din investitiile straine. Adica, 32,7 miliarde de euro! Econtext va prezinta structura regionala a investitiilor straine in Romania, a investitiilor straine directe care au fost realizate din 1990 si pana in 2010.
Dupa Bucuresti-Ilfov urmeaza centrul tarii in preferintele investitorilor nerezidenti. Mai exact, regiunea Centru, care cuprinde judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna si Brasov. In aceasta zona s-au indreptat 7,4% din banii strainilor. Adica, 3,9 miliarde de euro. Intrucat Covasna si Harghita sunt printre cele mai sarace judete din tara, rezulta ca grosul banilor s-a indreptat catre Brasov, Sibiu, Mures, Alba. Pe a treia pozitie se situeaza regiunea Sud-Muntenia, unde au ajuns 3,81 miliarde de euro (7,3% din totalul investitiilor straine). Aceasta regiune include judetele Prahova, Dambovita, Arges, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman.
In mod normal, ne-am fi asteptat ca aceasta regiune sa se plaseze pe locul doi, avand in vedere industria petroliera din Prahova si cea auto din Arges. Potrivit analistilor, diferenta dintre regiunea doi si trei este extrem de importanta. In judetele Brasov, Sibiu, Mures, Alba, din regiunea Centru, strainii au plasat bani in special in investitii ‘pasive’, imobiliare, care nu genereaza crestere economica reala, asa cum se intampla in cazul investitiilor din industria auto si cea petroliera.
Dar iata cati bani s-au investit in toate regiunile tarii:
Bucuresti – Ilfov este zona catre care s-au indre