„Il Cavaliere” a fost umilit ieri în Parlamentul italian, unde şi-a pierdut majoritatea. Aliaţii l-au părăsit, oameni din propriul partid îi cer să demisioneze, UE şi FMI vin să îl controleze la bani mărunţi. Toţi consideră că Berlusconi e de vină pentru dezastrul financiar.
Miliardarul, acum în vârstă de 75 de ani, a dominat politica italiană timp de 17 ani (10 ani ca premier). A trecut cu bine peste 52 de voturi de încredere. Nici scandalurile sexuale şi judiciare nu au putut să îl clatine. Acum însă, se pare că i-au venit de hac pieţele financiare şi trădarea aliaţilor, care îl acuză că el este cel care a provocat instabilitatea economică. Ce se va întâmpla cu Italia dacă Berlusconi va fi demis din funcţia de prim-ministru?
Premierul ialian a reuşit să obţină doar 308 voturi (faţă de majoritatea absolută necesară, de 316 voturi din totalul de 630). Opoziţia nu a participat la vot. Au stat departe şi mai mulţi membri ai coaliţiei lui Berlusconi. Votul înseamnă că pachetul de reforme pe care trebuia să-şi dea acordul Parlamentul a trecut, dar că Berlusconi, în schimb, şi-a pierdut majoritatea, deoarece nu mai reuşeşte să-şi controleze propriul partid şi, în consecinţă, nici viitoarele voturi. Cinci membri ai PdL declaraseră că nu vor lua parte la vot. Italia devine, cu Berlusconi în frunte, imposibil de guvernat.Opoziţia a declarat, imediat după vot, că, în aceste condiţii, Berlusconi trebuie să îşi dea demisia imediat, relatează Reuters. Nu este însă obligatorie. Silvio Berlusconi ar trebui să facă un pas înapoi şi să se ducă la preşedinte. Giorgio Napolitano ar avea în aceste condiţii mai multe soluţii la îndemână: alegeri anticipate sau chemarea liderilor politici pentru a crea un guvern de unitate naţională (soluţie puţin probabilă). Imediat după vot, Berlusconi a părăsit sala nervos, fără a face vreo declaraţie. Însă ministrul Apărării, Ignazio La