Cea de-a şasea tranşă, în valoare de 8 miliarde de euro, a programului de asistenţă financiară internaţională convenit anul trecut cu Grecia va fi deblocată în noiembrie cu condiţia ca noul guvern de la Atena să se angajeze faţă de respectarea deciziilor Summitului zonei euro din 27 octombrie, potrivit lui Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. Sursa: Reuters
Acordarea acestei tranşe a fost mult amânată de FMI şi ceilalţi finanţatori pentru că Grecia nu îndeplinise mare parte din angajamentele faţă de finanţatorii externi.
După ce finanţatorii au decis să deblocheze această tranşă, anunţul lui Georgios Papandreou de a organiza referendumul pentru ratificarea planului de salvare convenit cu marile puteri europene i-a determinat pe liderii UE să amâne din nou acordarea banilor pentru Grecia.
''Vom lucra cu noul guvern al Greciei de îndată ce va face acest angajament. Troica CE-FMI-BCE va merge la Atena imediat după luarea acestui angajament de către noul guvern'', a spus Rehn.
El a explicat că recentul său apel la un guvern de uniune naţională în Grecia a vizat tocmai respectarea de către autorităţile de la Atena a deciziilor luate de liderii zonei euro în 27 octombrie pentru ajutorarea economiei greceşti şi protejarea stabilităţii financiare a zonei euro şi a întregii Uniuni Europene, scrie Agerpres.
La deciziile respective, a spus comisarul european, Grecia a participat ca orice alt stat din Uniunea Economică şi Monetară (formată din ţările care au adoptat moneda unică europeană).
Grecii trebuie să îşi ia angajamente în scris
Zona euro a cerut ca principalele forţe politice din Grecia, care vor forma un guvern de uniune naţională, să se angajeze în scris că vor respecta promisiunile convenite prin noul plan de ajutor pentru a putea primi noi împrumuturi, a anunţat l