Transelectrica are nevoie de investiţii de 500 de milioane de euro pentru a prelua în sistem toate capacităţile de energie regenerabilă necesare pentru ca România să-şi atingă ţinta asumată de energie verde în anul 2020, a declarat astăzi Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica.
El a punctat că Transelectrica nu deţine aceşti bani şi va cere Autorităţii de Reglementare majorarea tarifului de transport. Acest lucru va duce la creşterea preţului final al energiei.
În prezent, sistemul energetic poate prelua doar 3.000 de MW eolieni, întrucât energia produsă din vânt este fluctuantă, iar în sistem cantitatea de electricitate produsă trebuie să fie egală cu cea consumată.
Pentru ca România să-şi atingă ţinta de energie regenerabilă asumată în faţa UE (38% din consumul anului 2020), ar trebui să deţinem capacităţi de 5.000 de MW.
Investiţiile în energia regenerabilă sunt susţinute printr-o schemă de subvenţii sub forma certificatelor verzi pe care le primesc producătorii şi pe care aceştia le vând pe o piaţă specializată. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze o anumită cotă de certificate, dar costul lor este transferat în factura finală.
Astfel, consumatorii de energie vor plăti peste 10 miliarde de euro în următorii zece ani pentru susţinerea energiei verzi.
Prima scumpire pentru populaţie cauzată de schema-suport pentru energia verde va avea loc la 1 ianuarie 2012 şi va fi în jur de 2,5%.