Liderii eurozonei au pus noi condiţii: angajamente scrise în schimbul banilor pentru Atena şi cinci zile până la semnalul că reformele încep la Roma. Bruxelles-ul a fost criticat pentru tonul pe care i-a spus Greciei că nu mai are timp de discuţii opoziţie-putere, că acest joc în situaţia economică a ţării a subminat deja încrederea UE, iar un guvern de uniune naţională este ceea ce îşi doresc „finanţatorii“ Greciei.
Dar nu e dreptul suveran al poporului grec să aleagă pe cine vrea la guvernare, a sunat o întrebare pusă liderilor zonei euro. „Este foarte dificil să le explici nemţilor, belgienilor, olandezilor, austriecilor că trebuie să arate solidaritate cu Grecia când Grecia însăşi nu este în stare să arate că ajunge la un numitor comun şi la un consens naţional", a explicat luni Jean Claude Juncker, premierul Luxemburgului şi preşedintele Eurogrupului.
Dacă nu au stabilitate politică, nimic nu merge
„Am cerut unitate naţională în Grecia, aşa cum am făcut şi pentru Irlanda şi Portugalia, care ne-au asigurat de acest lucru când au intrat în programele de împrumut. Partidele de opoziţie în Irlanda şi Portugalia au sprijinit programele de asistenţă şi de reformă", a spus Juncker. „Acordul de la summitul zonei euro din 27 octombrie este unul al tuturor celor 27 de state membre, inclusiv al Greciei, şi mai ales unul al finanţatorilor Greciei. Sub rezerva unor condiţii, zona euro şi CE vor să sprijine Grecia, dar se aşteptau ca şi Atena să ţină cont de responsabilităţile sale din acord. Nu cred că sunt singurul care apreciază că anunţul unilateral al Greciei de a face referendum a însemnat o ruptură a încrederii şi de aceea am reafirmat că e nevoie de uniune naţională după experienţele pe care le-am avut în Irlanda sau Portugalia. A fost crucial şi esenţial să avem sprijinul politicului în reformele economice", a spus Olli Rehn, comisarul european pent