Filmele pot fi puse în diverse categorii, dar testul Bechdel le împarte în funcţie de nişte criterii unice. Dezvoltat de Alison Bechdel în 1985, testul analizează filmele în funcţie de numărul dialogului dintre două femei.
Pentru ca un film să treacă testul Bechdel nu este nevoie de foarte mult dialog feminin, ci măcar o scenă în care două femei să vorbească despre orice, în afară de bărbaţi. Cu toate că testul pare simplu pentru multe filme, din 2.500 de filme analizate de site-ul filmschoolrejects.com, doar jumătate au reuşit să ia „notă" de trecere. Dacă o capodoperă a cinematografiei, „Lawrence al Arabiei" este lipsit în totalitate de prezenţă feminină în film, producţiile aflate în topul marilor absenţi după testul Bechdel au o proporţie de personaje feminine considerabilă.
Iată cele mai importante filme care nu au putut să învingă testul Bechdel:
10. „Reţeaua socială"
Filmul care prezintă varianta artistică a vieţii creatorului Mark Zuckerberg se concentrează în jurul bărbaţilor. Niciuna dintre femeile din film nu vorbeşte cu altă reprezentantă a sexului frumos. În plus, scenaristul filmului, Aaron Sorkin, chiar a menţionat că în cadrul producţiei „femeile sunt considerate doar premii".
9. „Harry Potter şi talismanele morţii" - Partea a doua
Deşi în film sunt numeroase personaje feminine, nu există nici un dialog între acestea. Putem vedea interacţiuni între acestea sau momente când o femeie face un comentariu faţă de altă reprezentantă feminină, dar aceasta nu-i răspunde, astfel filmul picând testul Bechdel.
8. „Avatar"
Primul film 3D din istoria cinematografiei nu pune femeile în prim plan. Există un moment însă când două dintre personaje, Neytiri şi mama sa, vorbesc. Problema este că subiectul dialogului sunt bărbaţii, astfel neîncadrându-se în criteriile testului.
7-