România îşi va creşte participaţia la Fondul Monetar Internaţional cu 781,2 milioane DST (aproximativ 900 milioane euro), de la 1,03 miliarde DST la 1,81 miliarde DST, trei pătrimi din majorare urmând să fie subscrisă în lei, potrivit Mediafax.
Sumele reprezentând majorarea cotei României la FMI vor fi suportate de Banca Naţională a României, toate drepturile şi obligaţiile ce revin din relaţia cu instituţia internaţională reflectându-se în gestiunea băncii centrale.
În urma majorării, România se va plasa pe poziţia a patra în cadrul Constituantei Olandeze, după Olanda, Ucraina şi Israel.
Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, majoarea cotei de praticipaţie nu va a avea efecte asupra bugetului de stat.
Tehnic, BNR va muta o parte din activele externe din plasamentele actuale în conturile la FMI, echivalând cu 223 milioane euro, iar contribuţia în lei se va înregistra, practic, ca obligaţie faţă de FMI.
La finele anului trecut, Consiliul Guvernatorilor FMI a aprobat a paisprezecea revizuire a generală a cotelor, prin dublarea valorii totale a contribuţiilor, de la 238,4 miliarde DST la 476,8 miliarde DST. Revizuirea a avut în vedere creşterea reprezentantivităţii ţărilor emergente şi protejarea statelor sărace.
Revizuirea s-a realizat prin transferul a peste 6% din cotele ţărilor supra-reprezenate către cele sub-reprezentate şi transferul a peste 6% din totalul cotelor către economiile emergente dinamice şi statele în curs de dezvoltare.
Astfel, 60 procente din totalul majorării vor fi distribuite sub forma creşterii selective, proporţional cu cotele calculate ale membrilor în baza formulei actuale (valabile din 2008), în timp ce 40 de procewnte vor fi distribuite sub forma de majorări ad-hoc pentru o parte din membri.
România îşi va creşte participaţia la Fondul Mon