Dupa ce oamenii de stiinta au descoperit capacitatea antioxidantilor de a lupta cu radicalii liberi, substante care deterioreaza celulele, au inceput cautarile pentru identificarea alimentelor bogate in antioxidanti. Iar numarul acestora continua sa creasca, surprinzandu-i pe specialisti.
Conform Prevention, iata cateva alimente in care se "ascund" antioxidantii, altele decat fructele intens colorate, legumele si nucile, despre care marea majoritate stie. Numeroase studii au aratat ca acestia reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare si alte afectiuni.
1. Pastele din cereale integrale (sau doar cerealele integrale)
Pastele din cereale integrale (graul integral ar trebui sa fie primul ingredient) contin de trei ori mai multi antioxidanti decat cele rafinate, din faina alba in special.
Conform mai multor cercetari, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar pana acum s-a crezut ca acest beneficiu se datoreaza efectului pozitiv pe care il au fibrele asupra colesterolului. Se pare insa ca efectul polifenolilor asupra tensiunii arteriale si a altor markeri ai sanatatii inimii este cel mai important in acest sens.
Concentratia de antioxidanti din cerealele integrale folosite la acest tip de paste este comparabila cu cea din fructe si legume.
2. Floricelele de porumb
Acestea contin de patru ori mai multi polifenoli - compusi care lupta tot cu maladia secolului, cancerul - decat media din fructe, fiind practic cereale suta la suta integrale. De preferat sunt floricelele facute in casa, fara sare multa sau aditivi alimentari.
3. Ouale
Acestea nu sunt considerate o sursa bogata in antioxidantul luteina (care protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta) deoarece au o concentratie scazuta din acesta, comparativ cu surse m