Analisti economici si agentii de consultanta si-au exprimat deja convingerea ca statul elen va parasi, mai devreme sau mai târziu, zona euro, iar CNN prezinta cel mai sumbru scenariu care ar putea avea loc în cazul în care estimarile expertilor devin realitate.
În cazul în care Grecia ar da faliment, marile economii europene si-ar retrage ajutoarele, situatie în care guvernul grec ar ramâne fara bani si fara capacitatea de a primi credite. Cei cu depozite bancare s-ar grabi sa îsi retraga banii, iar cum pâna si cele mai puternice banci pot sustine doar o mica parte din depozite, s-ar înregistra o multime de falimente.
Guvernul grec ar putea sa cheltuiasca doar cât se produce, motiv pentru care vor exista reduceri masive ale cheltuielilor de stat si, implicit, guvernul va trebui sa disponibilizeze o mare parte din angajati. Acesta ar fi efectul de contagiune. De îndata ce Grecia creeaza precedentul parasirii zonei euro, investitorii ar putea crede ca acelasi lucru este posibil si în cazul altor economii cu probleme, cum ar fi Italia si Spania. Când investitorii vor vedea ca un stat precum Grecia a parasit zona euro si a intrat în incapacitate de plata a datoriilor sale, de ce ar mai fi motivati sa împrumute bani altor tari cu probleme? Aceasta mentalitate va duce la cresterea costurilor de împrumut, ceea ce va deveni si mai costisitor pentru tarile afectate sa-si echilibreze bugetele.
Analistii spun ca cele mai bogate state europene au prea multe de pierdut încât sa permita altor state europene sa parasesca zona euro. Cele mai bogate state europene sa exercite presiuni asupra Bancii Centrale Europene pentru ca aceasta sa puna la dispozitia statelelor aflate în dificultate sume mai mari de bani. În cazul în care Grecia alege sa paraseasca zona euro, Europa ar putea fi atrasa într-o alta recesiune, spun analistii. De altfel, majoritatea expertilor s