Victor Ponta il felicita deunazi pe George Papandreou pentru decizia de a consulta populatia pe tema acordului cu Bruxelles-ul, spunand ca "referendumul ofera o legitimitate net superioara oricarei decizii luate in cadrul unei institutii formale". Acelasi Victor Ponta se opune aplicarii rezultatelor referendumului din 2009, prin care peste 6 milioane de romani au cerut parlament unicameral.
Cum se explica aceasta inconsecventa? Si nu e singura. USL a organizat duminica un referendum in judetul Constanta pentru a afla daca oamenii vor sau nu desfiintarea judetului lor, actuala Putere anuntand deja ca intreaga actiune este inutila.
Trecand peste explicatii si peste tot scandalul iscat intre PDL si organizatorii acestei consultari populare, soldata mai degraba cu plangeri penale decat cu un rezultat valid, ne punem intrebarea: Ce rost mai are ca un simplu cetatean sa participe la un referendum cata vreme cei care consulta poporul tin cont de parerea lui doar in functie de propriile interese?
Sa facem o scurta trecere in revista. Referendumul din 2007 a fost organizat pentru trecerea la votul uninominal. Au participat 4.851.470 persoane, din care 3.947.212 au votat pentru votul uninominal, adica 81,36% au votat "DA". Cum prezenta la urne a fost de doar 26,51%, mai mica decat jumatate plus unu din totalul alegatorilor inregistrati, referendumul a fost invalidat.
Cu toate acestea, politicienii au tinut cont de el! S-a trecut la vot uninominal pentru senatori si deputati, iar noua lege electorala a adus PSD si PNL peste 30 de mandate in plus in Parlament, castigate de pe locurile 2 si 3.
In schimb, la referendumul organizat in 2009 s-au indeplinit toate conditiile necesare pentru validarea lui, iar rezultatele au fost zdrobitoare. Prezenta a fost de 50,95%, mai exact 9.320.240 de voturi au fost valide. 88,84% au vo