TIMISOARA. Cum am putea scapa de praful din oras si cum am putea transforma Timisoara intr-un oras cu poluare zero? La aceste intrebari au incercat sa raspunda timisorenii care au participat la audierea publica “Timisoara inspira, opriti poluarea aerului acum!”.
Beatrice Iovescu reprezinta studentii de la Universitatea Politehnica din Timisoara. Impreuna cu colegii ei, s-a gandit ca ar putea cere sprijinul autoritatilor locale ca sa puna gazon sau sa amenajeze gradini pe caminele UPT si astfel sa reduca praful din oras.
“Noi am gasit o solutie: amplasarea de gradini verzi pe caminele Politehnicii. Exista 17 camine. Practic, am avea nevoie de o aprobare din partea rectoratului, de o echipa de muncitori si de materiale. Noi am calculat ca ar costa cam 40 de euro pe metru patrat, pret maxim”, a explicat Beatrice Iovescu, punand accent pe faptul ca nu mai exista spatii unde sa se amenajeze parcuri in Timisoara.
Colegul ei, Alex Epure, este convins ca poluarea poate fi combatuta cu masini electrice. “O sa fortam putin viitorul cu doua propuneri, ca 15% din totalul masinilor detinute de fiecare institutie publica sa fie inlocuite cu masini electrice, iar pana in 2015, 20% din totalul taxiurilor si masinilor de inchiriat sa fie masini electrice, in caz contrar sa nu mai primeasca autorizatii de functionare”, le-a spus increzator Alex celor prezenti la audierea publica.
Ideile tinerilor studenti au fost pe placul specialistilor prezenti in sala Adam Muller Guttenbrunn, la o audiere publica pregatita de Academia de Advocacy, la care au participat si reprezentanti ai institutiilor abilitate din oras.
Timisoreanca Stela Marcu are si ea planuri indraznete: circulatia pe Bega, dar doar cu ambarcatiuni nepoluante. In plus, ea isi doreste ca raliurile sa nu mai aiba loc in oras si, in caz ca se organizeaza, sa existe o limita de viteza, pentru ca