„Luni, numai păsările se auzeau pe strada unde circulau tramvaiele înainte. Nu vorbea nimeni, nu trecea nici o maşină. Eram înmărmurit, îmi venea să plâng”, îşi aminteşte Ionuţ E. atmosfera de pe străzile oraşului Oslo după atacurile de la sfârşitul lunii iulie, comise de norvegianul Anders Behring Breivik. Ionuţ, care se află în Norvegia din 1998, a fost căsătorit timp de 11 ani cu o norvegiană pe care a cunoscut-o în Creta, unde a lucrat chelner o vreme. Mai întâi a făcut contracte pentru curăţenie, a lucrat ca stewart, apoi a făcut facultatea de economie: „Acum am firmă de consultanţă şi lucrez şi la o editură, controlor financiar. Norvegienii mi-au acordat o şansă şi am reuşit”.
La început a fost revoltat pentru că plătea taxe foarte mari, dar apoi a înţeles de ce. „Am o fetiţă de 3 ani cu fosta soţie şi o fetiţă de 1 an cu o româncă. Faptul că am avut dreptul la concediul acordat tatălui după naşterea copilului mi-a prins bine. Am început să cunosc altfel copilul şi să am altfel de relaţie cu el. E bine ca bărbat să vezi cât de greu e să ai grijă de un copil mic”, spune Ionuţ.
În zilele imediat următoare atacurilor au fost temeri că societatea norvegiană va trebui să se schimbe, dar nu a fost aşa. „Securitatea demnitarilor este asigurată în acelaşi mod. După atacuri, am crescut urmărirea pe internet a teroriştilor”, spune Siv Alsén, Senior Adviser la Serviciul de Securitate al Poliţiei. Regulile societăţii deschise au rămas neschimbate, pentru că s-au realizat în sute de ani de solidaritate, iar un singur incident nu e de ajuns pentru a le destrăma. Arni Hole, director general în Ministerul Copiilor, Echităţii şi Includerii Sociale, a punctat câteva momente din istoria Norvegiei care au dus la existenţa societăţii de astăzi.
În 1814, norvegienii aveau o constituţie, a doua democratică a Europei, după cea a Fr