Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară avertizează asupra faptului că cei care consumă alimente care conţin seminţe de mac pot avea probleme de sănătate din cauza opiumului care se pot găsi în acestea. Procesarea poate distruge până la 90% din conţinutul de opium din seminţele de mac.
Experţii europeni notează faptul că numărul efectelor adverse raportate după consumul de seminţe de mac sunt puţine, însă asta nu înseamnă că nu pot să apară din când în când.
Efecte similare administrării de morfină au fost remarcate la oameni după consumul unor alimente care conţineau seminţe de mac contaminate cu opium. "De aceea, europenii trebuie avertizaţi asupra riscului seminţelor de mac. Doza zilnică recomandată se poate depăşi de către consumatori. În plus, dacă seminţele suntmâncate de pe pâine sau alte produse de patiserie, unii consumatori, mai ales copiii, pot depăşi dozele zilnice recomandate".
Somnolență și dificultăți respiratorii
Principalul opioid din seminţele de mac este morfina. Urmează, la un nivel mai scăzut, conțin codeină şi papaverină. Cele mai grave efecte secundare care pot apărea în urma consumului acestor seminţe sunt somnolenţa şi dificutăţile respiratorii.
Morfina este folosită mai ales în scopuri medicale, însă seminţele de mac pot fi utilizate în multe mâncăruri.
În unele ţări din Europa Centrală şi de Est, este o tradiţie folosirea acestor seminţe în cantităţi mari în alimente, inclusiv în pâine sau diverse tipuri de desert.