Organizaţia pare a fi un pseudo-cult perfect, în care activitatea e voluntară, nimeni nu promite nimic şi banii se dau prin donaţie. Membrii acesteia cred în învăţăturile unui german, Bruno Gröning.
În jur de o sută de persoane stăteau, duminică seara, în „poziţia deschisă“ pe scaunele din sala mare a Casei „Adam Müller Guttenbrunn” din Timişoara. Cu palmele întoarse în sus, aşezate pe picioarele depărtate unul de celălalt, ascultau un soi de muzică ambientală şi, cu ochii închişi, aşteptau un semn de la Bruno Gröning sau de la Dumnezeu.
„Sectă comercială“
Internetul spune că organizaţia a fost caracterizată drept „sectă comercială“ într-un raport oficial din anul 1997 al Senatului Berlinului – în aceeaşi categorie cu Biserica Scientologică. Potrivit lui Wolfgang Vogelsberger, un german care a declarat că este „medic specialist în anestezie şi terapia durerilor“, de când a intrat în cercul de „Prieteni ai lui Bruno Gröning“, a fost martorul a peste 1.000 de vindecări.
Publicului timişorean nu i-au fost prezentate, însă, decât puţine „dovezi“, constând în hârtii care semănau a documente medicale germane, a căror veridicitate poate fi greu verificată. Cu toate acestea, mulţi s-au arătat interesaţi de înfiinţarea unui cerc în oraşul de pe Bega. Astfel de cercuri există deja în alte oraşe din România, precum Bucureşti sau Oradea.
Cercurile în lume
Întrebat despre cei care au caracterizat organizația drept controversată, Vogelsberger a precizat că acest lucru nu este important. „Acesta nu este aspectul principal. Importante sunt vindecările și cei 6.000 de specialiști din medicină care lucrează pentru a le documenta. Oamenii care au fost bolnavi vorbesc peste tot în lume despre cum s-au vindecat”, a declarat Wolfgang Vogelsberger.
Întâlnirile în cadrul cercurilor sunt organizate la fiecare trei săptămâni. Persoanele car