După ce Nomura Bank a anunțat că România ar putea să vândă active bancare de 2,2 miliarde de euro, fiind alături de Polonia pe locul doi după Turcia, Raiiffeisen Research anunță că sectorul bancar din ECE are perspective de creștere, inclusiv România.
Perspectivele pe termen mediu și lung pentru sectorul bancar rămân extrem de favorabile în cel puțin șase piețe est și central-europene. Acestea reprezintă circa 80% din activele sectorului bancar din regiune. Disponibilitatea mai limitată a finanțărilor externe pentru piețele bancare din ECE indică faptul că depozitele își vor păstra caracterul atractiv din ultimii ani, în timp ce creditarea va merge mult mai încet. Perspectivele de creștere pe termen mediu și lung ale sectorului bancar rămân extrem de favorabile în Rusia, Polonia, Cehia, România, Slovacia și Albania. Aceste șase țări, care reprezintă împreună 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrală și de Est, au șanse mari să continue creditelor să o depășească pe aceea a PIB-ului.
În termeni absoluți, Rusia și Polonia – reprezentând împreună 60% din activele sectorului bancar din ECE – vor oferi cele mai mari oportunități de creștere din ECE. Aceasta reflectă atât dimensiunea absolută a celor două piețe, cât și ratele de creștere nominală a volumelor de credite și active estimate a fi de două cifre în intervalul 2011-2015.
Piața bancară cehă poate oferi oportunități atractive, dată fiind rata de creștere nominală de două cifre a volumelor de credite și active în intervalul 2011-2015. Pare probabil ca și sectorul bancar slovac să cunoască o evoluție sănătoasă, cu rate mari de creștere, chiar dacă de o singură cifră în intervalul 2011-2015. Piața bancară din România are toate șansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est cât și a creșterii aparent sustenabil