"Mişcând rata dobânzii de politică monetară, nu vrem să stricăm alte lucruri. De stricat echilibrele este uşor. Să le restabileşti, să revii la încredere este mai greu"
Guvernatorul BNR a precizat că o scădere a ratei dobânzii cu mai mult de 0,25% ar scoate instituţia din comportamentul băncilor centrale
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că actualele condiţii de piaţă permit într-un câmp destul de important reducerea dobânzii-cheie, însă o astfel de politică ar trebui urmată în paşi mici şi ţinând cont de ansamblul factorilor din piaţă. "Mişcând rata dobânzii de politică monetară, nu vrem să stricăm alte lucruri. De stricat echilibrele este uşor. Să le restabileşti, să revii la încredere este mai greu, nu este vorba de frică, că nu suntem curajoşi. Nu trebuie să ne dovedim curajul dând cu capul într-un perete de oţel", a spus Isărescu. Acesta a precizat că o scădere a ratei dobânzii cu mai mult de 0,25% ar scoate instituţia din comportamentul băncilor centrale. "Cam acesta este pasul. În momentul în care reduci cu mai mult de 0,25%, apare întrebarea: Pe ce se bazează Banca Naţională? Însă, ceea ce va face Banca Naţională în materie de dobândă se va transmite şi la nivelul dobânzilor la credite şi, sperăm noi, şi la depozite. Chiar dacă pare, paradoxal, că nu este în interesul băncilor comerciale, este în interesul băncilor comerciale, pentru că ele vor trebui să se bazeze pe resursele de pe piaţa internă", a mai spus şeful băncii centrale. Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR a redus, săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară la 6%, dând un semnal pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice.
"Nu ţintim un nivel de curs, dar încercăm să nu stricăm intervalul de echilibru"
Mugur Isărescu susţine că BNR apreciază că rata de schi