Circa 88% dintre candidaţi aleg astfel de joburi pentru că sunt supracalificaţi
Problema cu angajaţii supracalificaţi este aceea că sunt mai greu de motivat
Chiar dacă ar putea să facă mai mult decât li se oferă, românii preferă să facă lucruri care se află sub nivelul lor de pregătire. De aceea sunt de acord să se angajeze într-o firmă unde atribuţiile sunt sub nivelul acestora de pregătire. Potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutări MyJobs.ro, românii acceptă astfel de variante chiar dacă sunt mai mult decât pregătiţi, pentru că pot fi încrezători că se vor descurca pe noul post ce îl ocupă. "Aproape 90 la sută dintre români ar accepta un loc de muncă pentru care sunt supracalificaţi, o treime aleg această variantă pentru că nu au o altă ofertă, în timp ce peste jumătate sunt motivaţi de posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi de a deprinde noi aptitudini", potrivit sondajului Myjobs. Astfel, peste 88 la sută dintre români spun că ar accepta un loc de muncă pentru care sunt supracalificaţi. O treime dintre participanţii la studiu (33 la sută) afirmă că aleg această variantă pentru că nu au o altă ofertă, în timp ce 56 de procente sunt motivaţi de posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi a deprinde noi aptitudini.
Procente mult mai mici - doar 5 la sută dintre respondenţi - nu vor să accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemulţumitor, iar 6 la sută refuză o astfel de variantă deoarece consideră că ar scădea standardele în carieră, potrivit sondajului.
Şi firmele vor oameni mai mult decât pregătiţi
De cealaltă parte a baricadei, peste 65 la sută dintre companii ar angaja candidaţi supracalificaţi dacă aceştia sunt motivaţi să intre în echipa respectivă. Cu toate acestea, aproape o cincime (17,5 la sută) dintre companii recunosc că acceptă o astfel de variantă ca să poată folosi